Όριο Πίστεως


ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Καθηγήτρια της Νομικής του Harvard πολεμά την κατ’ οίκον εκπαίδευση

Καθηγήτρια της Νομικής του Harvard πολεμά την κατ’ οίκον εκπαίδευση διότι θεωρεί ότι τα παιδιά πρέπει να εκτεθούν σε αξίες διαφορετικές από αυτές της οικογένειάς τους


Eισαγωγικό Σχόλιο: Ο θεσμός της κατ’ οίκον διδασκαλίας μπορεί να μην ισχύει στην χώρα μας αλλά είναι πράγματι αξιοπρόσεκτη η ένταση με την οποία πολεμείται στην Αμερική διότι καταλείπει ευρύ χώρο στους γονείς και στην οικογένεια να αναθρέψουν και εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους με βάση το δικό τους αξιακό υπόβαθρο. Το σύστημα φαίνεται ότι επιζητεί από νωρίς να «κρατικοποιήσει» τα παιδιά ώστε μέσω του επισήμου προγράμματος διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία να τους διαμορφώσει συγκεκριμένες αντιλήψεις οι οποίες ενδεχομένως θα συγκρούονται με αυτές της οικογένειάς τους. Αυτό ακριβώς δεν συνέβη με την αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών αλλά και τώρα με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από την βαθμίδα του νηπιαγωγείου; Ας μελετήσουμε το παρακάτω άρθρο και ας προβληματιστούμε για το τι συμβαίνει στον χώρο της εκπαίδευσης στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες…
Γράφει ο Martin Bürger, Μασαχουσέτη, 9 Ιουνίου 2020
Η καθηγήτρια της νομικής σχολής του Χάρβαρντ Elizabeth Bartholet, η οποία σχολιάστηκε αρνητικά από τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo για την επιθυμία της να επιβάλει «μια πιθανή απαγόρευση» για το “σχολείο κατ οίκον” (homeschooling), τώρα  υποστηρίζει την εισαγωγή ενός «ρυθμιστικού καθεστώτος» το οποίο θα εξαναγκάζει τα παιδιά που εκπαιδεύονται στο σπίτι  να παρακολουθήσουν ακόμα και μερικές τάξεις σε ένα δημόσιο σχολείο.
Σύμφωνα με την Bartholet, τα παιδιά που εκπαιδεύονται από τους γονείς τους στο σπίτι «θα πρέπει να έχουν κάποια έκθεση στο σχολικό περιβάλλον του δημόσιου  σχολείου … θεωρώ συνέχισε ότι θα πρέπει να παρακολουθούν μια η δύο σειρές μαθημάτων κάθε χρόνο στο δημόσιο σχολείο και να συμμετέχουν σε κάποιες εξωσχολικες δραστηριότητες». 
Το επιχείρημά της ήταν ότι «τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να εκτεθούν σε απόψεις και αξίες εκτός από εκείνες των γονέων τους και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το εγγυηθεί αυτο κάποιος, εάν 24 ώρες και 7 μέρες την εβδομάδα αυτά τα παιδιά είναι στο σπίτι με τους γονείς τους».
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αντισυμβατικη Εκπαίδευση, μία πλατφόρμα ψηφιακής εκπομπής, από τον συνήγορο της “αποσχολειοποιησης” Blake Boles, η Bartholet είπε «είναι άναρχη η κατ ‘οίκον εκπαίδευση, και αυτό είναι που με ανησυχεί».
Εκτός από την κακοποίηση των παιδιών που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, η καθηγήτρια φοβόταν επίσης ότι ορισμένοι γονείς «θα είναι τελείως ανεπαρκείς  για να παρέχουν τις βασικές αρχές (γνώσεις) έστω της εκπαίδευσης που νομίζω ότι σχεδόν όλοι στην Αμερική θα συμφωνήσουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν, και ορισμένες δεξιότητες που θα τους δώσουν διάφορες θέσεις εργασίας και άλλες επιλογές στο μέλλον».
H Bartholet κατηγόρησε τον  Σύνδεσμο Νομικής Υποστήριξης του «σχολείου κατ οίκον» (HSLDA), για την παρεμπόδιση των πολιτικών από τη θέσπιση κανονισμών για το” σχολείο στο σπίτι.
«Είναι επίσης η δύναμη αυτής της περιορισμένης, συντηρητικής, θρησκευτικής, πολιτικής ομάδας που εκπροσωπειται απο τον HSLDA», ανέφερε. «Έχουν το είδος της δύναμης που έχει το λόμπι των υποστηρικτών της οπλοφορίας».
Δεν αντιπροσωπεύουν σημαντικούς αριθμούς πολιτών, αλλά έχουν … αποδείξει ότι έχουν μέχρι στιγμής, σχεδόν συντριπτική δύναμη, όσον αφορά την παρεμπόδιση νομοθετων από το να κάνουν αυτό που πιστεύω ότι θα εκαναν, αν αισθάνονταν ελεύθεροι να δράσουν ορθολογικά.”
Η Bartholet στη συνέχεια προχώρησε για να διευκρινίσει τι είδους ρύθμιση είχε οραματιστεί για το θέμα της κατ οίκον εκπαίδευσης από τους ίδιους τους γονείς.  Πρότεινε, να ζητηθεί από τους γονείς να αποδείξουν ότι έχουν πραγματικά την ικανότητα να παρέχουν επαρκή εκπαίδευση στα παιδιά τους στο σπίτι. «Διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν πτυχίο κολεγίου, ή ακόμα και ένα δίπλωμα λυκείου.  Αλλά αν δεν έχουν πτυχίο λυκείου (sic!), τότε νομίζω ότι θα πρέπει να αποδείξουν γιατί θεωρούν ότι θα είναι ικανοί να παρέχουν στα παιδιά τους επαρκή εκπαίδευση», πρόσθεσε. 
«Νομίζω ότι οι γονείς θα πρέπει να δικαιολογήσουν την απόσυρση των παιδιών τους απο το σχολείο και να έχουν μια αιτιολογηση για την άποψή τους ότι θα τα πάνε καλύτερα με την εκπαίδευση των παιδιών τους στο σπίτι. Χρειάζεται επίσης να δώσουν κάποια εξήγηση/δικαιολογηση», τόνισε, «για το πώς και γιατί θεωρούν ότι έχουν τα προσόντα για να διδάξουν».
Η Bartholet αμφισβήτησε το κατά πόσον οι γονείς  «πρόκειται να αναλάβουν την δέσμευση να διδάξουν το ευρύ φάσμα των θεμάτων που η δημόσια σχολική εκπαίδευση παρέχει, και αυτό που οι κρατικοι επίτροποι εκπαίδευσης θεωρούν ως το ελάχιστο που τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν».
Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η εκπαίδευση κατ οικον, γι ‘αυτήν, θα έπρεπε να ισοδυναμεί  ουσιαστικά με την αντιστοιχη δημόσια σχολική εκπαίδευση.
«Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα σπουδών του δημόσιου σχολείου θα πρέπει να είναι κάτι που οι γονείς θα είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν ότι θα το ακολουθήσουν, και να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να το διδάξουν», είπε η Bartholet. Τα παιδιά, με τη σειρά τους, θα πρέπει να κάθονται σε τυποποιημένες εξετάσεις που θα προετοιμάζονται από τις επιμέρους πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Βartholet παραδέχτηκε ότι έστειλε τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο.
Τον Απρίλιο, ο Pompeo είχε υποστηρίξει την κατ’ οίκον εκπαίδευση, αναφερόμενος σε ένα άρθρο του περιοδικού του Χάρβαρντ που βασιζόταν σε παρατηρήσεις της Bartholet, το οποίο άρθρο επέκρινε τις οικογένειες που εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στο σπίτι και ζητούσε «μια πιθανή απαγόρευση αυτής της πρακτικής».
«Ο κίνδυνος για τα παιδιά δεν είναι από την κατ’ οίκον εκπαίδευση», έγραψε στο Twitter ο Πομπέο. «Ο κίνδυνος είναι από ριζοσπάστες αριστερούς εκπαιδευτικούς που επιδιώκουν να επιβάλουν τις αξίες τους στα παιδιά μας».
Συνόψισε το άρθρο του περιοδικού Χάρβαρντ δηλώνοντας: «η αποστολή της Bartholet είναι απλή: να καταστρέψει περαιτέρω την ενότητα της οικογένειας». 
Το σχέδιό της Bartholet είναι να αντικαταστήσει την γονική αγάπη με την κρατική εξουσία. Για την ίδια, το επακόλουθο όφελος θα είναι να διωχθούν οι χριστιανικές αξίες από τον δημόσιο βίο με το πρόσχημα της πρόληψης της «κακοποίησης παιδιών».
«Αυτή η επικαλυμμενη επίθεση στους γονείς που επιλέγουν να αφιερώσουν τη ζωή τους στην εκπαίδευση των παιδιών τους, συχνά με σημαντικές οικονομικές θυσίες, είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε τον πιο επιτυχημένο θεσμό του πολιτισμού μας: τις οικογένειές μας», κατέληξε ο Pompeo.
Ο Daniel Beasley δικηγόρος που εργάζεται για  τον HSLDA έγραψε ότι «η προτεινόμενη απαγόρευση της κατ οικον εκπαίδευσης από την καθηγήτρια Bartholet βασίζεται σε ανακριβή ή εσφαλμένα στερεότυπα και προσφέρει μια λύση που μόνο θα επιδεινώσει τα προβλήματα για τα παιδιά. Σκιαγραφεί ένα ψεύτικο πορτρέτο της” κατ’ οίκον εκπαίδευσης” , παρουσιαζοντας την ως θεσμό υποστηριζομενο κυρίως απο μια ομάδα θρησκευτικών εξτρεμιστών που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Αυτό δείχνει είτε ότι δεν γνωρίζει  καλά τις οικογένειες που υιοθετούν την κατ οικον εκπαίδευση ή ότι απαξιώνει την έρευνα που δείχνει μια εικόνα ενός δραστηριου θεσμού σε πλήρη αντίθεση με την εφιαλτική εικόνα του θεσμού που έχει η ίδια δημιουργήσει».
«Αν και ατελεις, οι γονείς είναι αντικειμενικά σε καλύτερη θέση και υποκειμενικά ενδιαφέρονται πιο πολύ από κάποιον τρίτο για την καλή ανατροφή των παιδιών τους. Έτσι, θα πρέπει να τους αναγνωριστεί εκ προοιμιου ότι οι αποφάσεις τους είναι καλύτερες για τα παιδιά τους ακόμη και – όχι, ειδικά -όταν οι αποφάσεις αυτές βασίζονται σε ειλικρινείς θρησκευτικές πεποιθήσεις», κατέληξε.
Σημ. Το μακροσκελές άρθρο του Beasley δεν βασίστηκε στην πιό πρόσφατη συνέντευξη, αλλά στο 80 σελίδων άρθρο της Bartholet για την αναθεώρηση νόμου της Αριζόνα, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Η φωτογραφία μου
Για την προστασία του ελληνορθόδοξου πολιτισμού της οικογενείας της νεολαίας και του πολίτη.

Translate

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Ετικέτες

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΑΙΔ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΏΤΟΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΟΜΙΛΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣΟΦΙΑ ΑΠOKPYΦIΣMOΣ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ ΑΡΧΙΜ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΛΛΑΣ ΑΡΧΙΜ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΜΥΡΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΑΪΔΩΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΑNTIAIPETIKO ΣEMINAPIO ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΟΓΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗΣ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ ΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟΙ ΘΕΟΣΟΦΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑ ΙΣΛΑΜ ΙΩΑΝΝΗ ΜΗΛΙΩΝΗ Κ. ΒΑΪΟΣ ΠΡΑΝΤΖΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΩΝΣΤ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΛΟΓΟΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΟΓNΩΣTIKIΣMOΣ ΝΕΟEIΔΩΛOΛATPEIA ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Π. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΥΡΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΠΑΤΕΡ ΙΩΣΗΦ ΒΙΓΛΙΩΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΚΟΠΙΑ ΠΙΣΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΥΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΥΡΟΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΧΙΣΜΑ ΤΡΙΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΥΛΟ ΧΙΛΙΑΣΤΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΨΕΥΔΟ-ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΨEYΔOΠPOΦHTEΣ ΨEYTOMEΣΣIEΣ

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Προτεινόμενη ανάρτηση

Η εορτή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά προστάτου του Σωματείου μας

Παραμονή Του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά σήμερα και η τοπική Ἐκκλησία της Θεσσαλονίκης μαζί με το Σωματείο του Ορθοδόξου Μακεδονικού Παρατηρη...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *